Biografie


Ank van Dijk, geboren in 1943 te Dordrecht, woont sinds 1965 in Zwijndrecht.

Zij volgde aan de Pedagogische Academie de opleiding tot kleuterleidster en behaalde de aktes A+B, de akte Handvaardigheid en de bevoegdheid tot het geven van Techniek. Ze gaf 20 jaar les in Handvaardigheid en Techniek op een VBO school.

Al vroeg had ze belangstelling voor keramiek. In 1968 volgde ze lessen bij Jackie Bouw. Later volgden lessen in binnen- en buitenland bij Mieke Schamp, Klaas-Henk Blonk, Jan van der Tas, Wim van Nuenen en Nirdosh Petra van Heesbeen.

Sinds 1991 heeft zij een atelier aan huis waar ze, voornamelijk, met de hand opgebouwd werk maakt. Naast bolle vormen, schalen, potten en (fantasie) vogels en beesten, werkt zij ook met plakken klei. Daarmee maakt ze dozen en kastjes, voorzien van scharnierende deurtjes. De deurtjes onttrekken de binnenkant aan de directe waarneming zodat “het geheim” niet meteen prijsgegeven wordt. De kastjes krijgen daardoor een mystieke lading.

In oktober 2001 bood de burgemeester van Dordrecht Maxima en Willem-Alexander een schaap aan, gemaakt door Ank, ter gelegenheid van hun kennismakingsbezoek. Dordtenaren worden volgens een oude legende “schapenkoppen” genoemd. Ank was erbij en sprak met het paar. Een leuke ervaring.

Ank exposeert haar werk regelmatig en het is ook thuis in haar atelier, na een telefoontje, te bekijken.

Veel van Ank’s werk wordt RAKU gestookt, een van oorsprong Japanse stookwijze.

RAKU betekend ‘plezier’. Er wordt gebruik gemaakt van de elementen: aarde, lucht, water en vuur.

FASCINEREND!